Ферменттер белсенділігі
Мақсаты
Амилаза ферментінің жұмысына NaCl (Ас тұзы) және CuSO₄ (Мыс купоросы) қалай әсер ететінін зерттеу.
- Крахмал: Амилазаның "тағамы".
- Йод: Крахмалдың индикаторы (бар болса — көк, жоқ болса — сары).
Сәлем! Мен зертхана көмекшісімін. Бастау үшін "Крахмал" бөтелкесін таңдаңыз!
Крахмал
NaCl
CuSO₄
Амилаза
Йод
05:00
Бақылау
+NaCl
+CuSO₄
Нәтижелерді талдау
1. NaCl қосылған сынауық: Сары түсті. Яғни, крахмал толық ыдыраған. Демек, тұз амилазаны белсендіреді (активатор).
2. CuSO₄ қосылған сынауық: Көк түсті. Крахмал сақталған. Демек, ауыр металл ферментті тежейді (ингибитор).