Ферменттер белсенділігі

Мақсаты

Амилаза ферментінің жұмысына NaCl (Ас тұзы) және CuSO₄ (Мыс купоросы) қалай әсер ететінін зерттеу.

  • Крахмал: Амилазаның "тағамы".
  • Йод: Крахмалдың индикаторы (бар болса — көк, жоқ болса — сары).
Сәлем! Мен зертхана көмекшісімін. Бастау үшін "Крахмал" бөтелкесін таңдаңыз!
Крахмал
NaCl
CuSO₄
Амилаза
Йод
05:00
Бақылау
+NaCl
+CuSO₄

Нәтижелерді талдау

1. NaCl қосылған сынауық: Сары түсті. Яғни, крахмал толық ыдыраған. Демек, тұз амилазаны белсендіреді (активатор).

2. CuSO₄ қосылған сынауық: Көк түсті. Крахмал сақталған. Демек, ауыр металл ферментті тежейді (ингибитор).